American Gods – un serial TV ciudat şi promiţător, ce aduce o nouă viziune asupra lumii

“Am reprogramat realitatea: limba este un virus, religia un sistem de operare iar rugăciunile sunt un simplu fucking spam.”

Zeii vechi sunt atât de învechiţi…

American Gods – un serial TV ce ţi se va părea ciudat până pe la jumătatea primului episod, însă acesta este un serial pe care trebuie să îl treci pe lista serialelor TV de vizionat.

Clar, vreau sa văd si episodul nr.2.

“The series focuses on Shadow Moon, a man serving three years in prison. With only 5 days remaining in his sentence, Shadow is given an unexpected early release after his beloved wife Laura is killed. Shadow finds himself next to a man named Wednesday, who offers Shadow a job. Wednesday appears to be nothing but a con artist who needs Shadow as a bodyguard, but is in fact the god Odin. Wednesday is making his way across America, gathering all the old gods, who have now incorporated themselves into American life, to confront the New Gods, including Media and Technology, who grow stronger.” – wikipedia

Creat după cartea Zei americani (2001), roman de Neil Gaiman.

Teoria pe care se bazează este aceea că zeii și ființele mitologice există pentru că oamenii cred în ele. Imigranții americani au adus cu ei pitici, elfi, spiriduși și alte spirite și zei. Dar puterea acestor ființe mitologice s-a diminuat, odată cu reducerea credinței oamenilor. Au apărut noi zei, reflectând obsesia Americii pentru media, celebritate, tehnologie și droguri ilegale, printre altele.

Serialul urmărește aventurile fostului condamnat Shadow, eliberat din închisoare cu câteva zile înaintea termenului din cauza morții soției sale, Laura, într-un accident de mașină. La înmormântare, el află că accidentul avusese loc deoarece soția lui îi făcea sex oral prietenului lui, Robbie, care conducea mașina. Încă dinainte de a afla de moartea lui Robbie, lui Shadow i se oferise în mod repetat postul de bodyguard de către un anume domn Wednesday. Shadow acceptă oferta, ajungând să călătorească prin America pentru a întâlni colegii și cunoștințele dl-ui Wednesday. Treptat se revelează faptul că Wednesday este incarnarea lui Odin (numele Wednesday derivă din “Odin’s (Woden’s) day” – ziua lui Odin), care recrutează manifestări americane ale vechilor zei din mitologia antică ale căror puteri au intrat în declin odată cu scăderea numărului credincioșilor lor, pentru a participa la o bătlie epică împortiva noilor zei americani, manifestări ale vieții și tehnologiilor moderne (cum ar fi Internetul, mass media și noile mijloace de transport, zei noi care există deoarece “toți știu că ei trebuie să existe”, cum explică zeița Eostre). Soția lui Shadow, Laura, revine sub forma unui cadavru animat, din cauza unei monede speciale dobândite de Shadow, pe care a pus-o pe sicriul ei la înmormântare, fără a-i cunoaște efectul. În afara numeroaselor ființe mitologice, cartea mai cuprinde și personaje din The Sandman și eroi populari legendari.

Povestea cuprinde numeroase scene de sexualitate. O re-inventare asemănătoare unui succubus a Reginei din Saba înghite un om prin intermediul organelor sexuale, dl. Wednesday își folosește puterile magice pentru a-și aduce în pat câteva tinere virgine pe parcursul călătoriei prin America, iar Shadow este sedus în vis de o versiune umanoidă a zeiței egiptene a fertilității, Bastet.

Când noii zei îl ucid pe Wednesday, Shadow se supune ordinului acestuia de a sta de veghe spânzurat de “Arborele Înțelepciunii” și împungându-se cu o lance. Shadow moare și vizitează lumea morților, unde este călăuzit de Thot și judecat de Anubis. Eostre îl readuce ulterior la viață, supunându-se unor ordine pe care nu le înțelege în totalitate. În timpul perioadei petrecute între viață și moarte, Shadow află că este fiul lui Wednesday, conceput ca parte a unui plan divin și află că nașterea lui, întâlnirea cu Loki în celula închisorii și moartea Laurei sunt parte a acestui plan. Loki, conducătorul noilor zei, orchestrează moartea lui Odin pentru ca veghea lui Shadow să devină un sacrifiu pentru Odin, ajutându-l să-și refacă puterile. Cei doi pun la cale marea bătălie dintre zeii vechi și noi, Odin hrănindu-se din moartea zeilor, iar Loki din haosul luptei.

Shadow sosește la timp pentru a opri bătălia, explicând celor două tabere că nu au nimic de câștigat și totul de pierdut, Odin și Loki fiind singurii câștigători. America este un “loc rău pentru zei”, spune Shadow, recomandându-le să meargă acasă și să facă tot ce se pricep. Zeii pleacă, fantoma lui Odin pălește, iar Loki este tras în țeapă pe o creangă a Arborelui Înțelepciunii de Laura, care moare cu adevărat după ce Shadow ia moneda magică de pe ea.

După confruntarea finală dintre zei, Shadow vizitează Islanda pentru a întâlni o altă incarnare a lui Odin, creată de credința primilor sosiți pe acest teritoriu și care, de aceea, este mult mai apropiată de mitologicul Odin decât Wednesday. Shadow îl acuză pe Odin de faptele lui Wednesday, dar acesta replică “Da, el era eu. Dar eu nu sunt el.” După o discuție scurtă, Shadow îi dă ochiul de sticlă al lui Wednesday. – wikipedia

Related Post

Leave a Reply

avatar