Krampus – însoţitorul malefic al Moşului

  Krampus

  Ai auzit de Krampus? Ştii cine este acesta?

  KrampusKrampus este un personaj cu coarne, antropomorf, care pedepsește copiii şi chiar adulţii în timpul sezonului de Crăciun, dacă nu au fost cuminţi pe parcursul anului.

  Krampus este varianta rea a Sfântului Nicolae. Originea acestui “demon” este neclară. Anumiţi folcloriști și antropologi au postulat o origine precreștină.

  Krampus

  Krampus apare în tradiţiile următoarelor ţări: Austria, Franţa, Germania, Italia, Elveţia, Monaco, Liechtenstein, Croaţia. Krampus, în toate aceste ţări, este însoţitorul Sfântului Nicolae. Krampus apare în tradiţiile tuturor ţărilor europene şi poate avea alte denumiri sau fiind un personaj ce are doar anumite trăsături ale acestui personaj înspăimântător.

  Krampus

  Krampus are propria sărbătoare: Krampus Night sau Krampusnacht. Oamenii se costumează ca el şi petrec, având ritualuri specifice. Astfel, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 Decembrie. Krampus este sărbătorit pe 5 Decembrie, odată cu lăsarea întunericului.

  Urmăriţi petrecerea lui Krampus în Austria

  Krampus

  Krampus este un fel de diavol uriaş. Are o înălţime de peste 2 metri şi coarne uriaşe. Are o limbă imensă ce atârnă. Corpul acestuia este acoperit de un păr negru şi lung. De obicei, târâşte lanţuri după el. De cele mai multe ori, are un mănunchi de nuiele de mesteacăn cu care îi loveşte pe cei vizaţi. De aici şi obiceiul românesc: vei primi o nuia de la Moş, dacă ai fost rău.

  Krampus

  În multe povestiri, Krampus răpeşte copiii şi îi bagă în sacul ce îl cară în spate.

  Krampus

  Ca atestare istorică a acestor tradiţii, antropologul John J. Honigmann îl găseşte menţionat în scrierile secolului XVI, însă el are origine pre-creştină.

  “Run, Kris Kringle, Krampus is Coming!”.

  Krampus

  Începând cu anul 1934, tradiţiile legate de Krampus au fost interzise în Austria, pe durata regimului fascist. După căderea regimului fascist, sărbătoarea lui Krampus a revenit.

  În anul 1800 au fost printate primele felicitări de sărbători cu imaginea lui Krampus. Acestea s-au numit Krampuskarten.

  Krampus

  Moşul este însoţit mereu de Krampus. Dacă ai fost neascultător, Moşul Malefic îţi va dărui o nuia, o bucată de cărbune sau chiar te va răpi pentru a te transforma în sclavul său.

  Aşa că…

  Ai fost cuminte anul acesta?

  Vei primi un cadou de la Moş?

  Sau o vizită a lui Krampus?

  Krampus

  Aţi scăpat de Sfântul Nicolae? Nu uitaţi că o să vină şi Moş Crăciun. De asemenea, şi el este însoţit de Krampus.

  Krampus

  Related Post

  Leave a Reply

  avatar