Sfântul Nicolae vs Moş Crăciun – lucruri mai puţin cunoscute

  Santa Claus, Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy sau Santa

  Sfântul Nicolae vs Moş Crăciun – lucruri mai puţin cunoscute

  Santa Claus, Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy  sau Santa este un personaj cu origini legendare, istorice și folclorice, care, în multe culturi occidentale, se spune că aduce daruri la casele copiilor cuminţi pe 24 decembrie, cu o noapte înainte de Crăciun.

  santa

  La noi, între Moş Nicolae şi Moş Crăciun nu există nicio legătură, deci nu se confundă.

  Moş Crăciun a apărut ca urmare a modificării numelui sub care olandezii şi belgienii îl cunoşteau pe Moş Nicolae: Sinterklaas sau, în lumea anglo-saxonă, Santa Klaus.

  Santa Claus, Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy sau Santa

  Sinterklaas, Netherlands

  Sfântul Nicolae a participat ca episcop la primul sinod ecumenic ţinut la Niceea în anul 325, unde a fost condamnată erezia lui Arie.

  Arie afirmase că Isus Hristos nu este deloc Fiului lui Dumnezeu, ci este doar un om cu puteri supranaturale.

  Sf.Nicolae i-a dat o palmă.

  Aşa a rămas obiceiul ca, în ziua de 5 decembrie, cei neascultători să primească un băţ în semn de avertisment.

  Santa Claus, Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy sau Santa

  Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae.

  Moş Crăciun modern a fost creat la începutul secolului XX.

  Sfântul Nicolae din Myra (Demre) reprezintă sursa primară de inspirație pentru Moș Crăciun. El a trăit în secolul al patrulea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Anatolia bizantină.

  A rămas cunoscut pentru faptul că oferea cadouri celor săraci. El a dăruit câte 100 de galbeni la trei fete sărace, înainte ca acestea să se mărite, pentru ca acestea să nu ajungă să se prostitueze.

  Moș Crăciun a fost asemănat cu Odin, un zeu important la popoarele germanice. În două cărți scrise în secolul XIII în Islanda, acesta este prezentat zburând pe un cal cu opt picioare denumit Sleipnir ce putea călători pe distanțe lungi, astfel fiind comparat cu renii lui Moș Crăciun.

  Santa Claus, Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy sau Santa

  Odin – desen realizat în 1888 de către Georg von Rosen

  Imaginea lui Moș Crăciun în perioada modernă

  santa

  Pastorul american Clement Clarke Mooren a avut un rol important în crearea acestui mit.

  El este autor al unui poem în care îl prezintă pe Sfântul Nicolae ca fiind un personaj simpatic, dolofan și zâmbitor, care împarte cadourile din sania sa trasă de reni.

  Publicat pentru prima dată în ziarul Sentinel din New York pe 23 septembrie 1823, poemul a devenit în anii următori foarte căutat, ajungând în mai multe cotidiane din Statele Unite, dar fiind și tradus și publicat în întreaga lume.

  Santa Claus, Saint Nicholas, Saint Nick, Father Christmas, Kris Kringle, Santy sau Santa

  1881 ilustrare de Thomas Nast, care, împreună cu poezia lui Clement Clarke Moore “O vizită de la Sf. Nicolae”, au creat imaginea moderna a lui Moş Crăciun

  În 1860, cotidianul Harper’s Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Moș Crăciun, îmbrăcat într-un costum roșu ornat cu nasturi negri și cu o curea din piele.

  Timp de aproape 30 de ani, Thomas Nast, desenator și caricaturist al ziarului, a ilustrat prin sute de desene toate aspectele legendei și va da mitului principalele sale caracteristici vizuale.

  Nast este și cel care a promovat în 1885 ideea că reședința lui Moș Crăciun se află la Polul Nord.

  Acest lucru a fost preluat anul următor de scriitorul George P. Webster.

  În 1931, Moș Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie publicitară, desfășurată de Coca-Cola.

  Desenatorul Haddon Sundblom i-a desenat o burtă durdulie, un aer jovial, un costum roșu și o atitudine tolerantă.

  Compania folosește aceeași imagine a lui Moș Crăciun în campaniile publicitare realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acel moment până în prezent.

  santa[sursă – wikipedia]

  În România

  În „Dicționar onomastic românesc”, „Crăciun” este un substantiv, personificat în folclor ca Moș Crăciun. Romulus Vulcănescu prezintă legenda personajului: „Mitul arhaic al unui cioban-zeu-moș este transfigurat în mitul unui cioban demonic care refuză s-o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui. Soția lui Crăciun (Crăciuna sau Crăciuneasa, în studiul lui Pericle Papahagi) o primește într-ascuns și moșește pe Isus, faptă pentru care soţul Crăciun îi taie mâinile. Fecioara Maria i le lipește la loc acesteia. Această minune îl convertește pe acesta la creștinism (religie care nu apăruse încă). De bucurie că nevasta lui a scăpat de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde un rug de cioate de brad în curtea lui și joacă hora cu toate slugile sale. După joc împarte Fecioarei Maria daruri păstorești (lapte, caș, urdă, smântână) pentru ea și fiul ei”.

  Etnologul afirmă că Moș Crăciun reprezintă o transfigurare a magilor ce i-au adus daruri lui Isus la nașterea sa și că este simbolul tipului creator. Sintagma „moș” din numele său înseamnă „întemeietor”, „ziditor”, „începător”.

  Semnificația sărbătorii actuale de Crăciun este specifică geto-dacilor. În aceeași zi se celebrau Saturnaliile romane, apoi moartea și renașterea zeului solar de origine iraniană, Mithra, și, după trei secole de la apariția creștinismului, a început să se serbeze nașterea lui Isus.

  Diferențele dintre legendarii Sfântul Nicolae și Moș Crăciun

  santa

  Sf.Nicolae aduce daruri copiilor în ajunul zilei de Sf. Nicolae – Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului;

  Sf.Nicolae vine călare pe un cal alb – Moș Craciun vine pe o sanie trasă de reni;

  Sf. Nicolae lasă cadouri copiilor cuminți în ghete lustruite – Moș Crăciun le lasă sub pomul de Crăciun;

  Sf.Nicolae lasă nuielușe copiilor obraznici – Moș Crăciun le lasă cărbune;

  Sf. Nicolae e singur – Moș Crăciun are o soție.

  Indiferent de unde are originea, indiferent că este episcop la origine sau o zeitate a altei religii, Moş Crăciun modern este plăcut şi foarte aşteptat. Toată lumea îl iubeşte. Moş Crăciun este un simbol puternic al bucuriei şi al binelui.

  Related Post

  Leave a Reply

  avatar