Ce este Halloween? Ştiţi ce reprezintă ceea ce sărbătoriţi?

  happyhalloween1

  Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi.

  halloween_

  Haloween este asociat cu Samhain, Sărbătoarea Tuturor Sfinților, Sâmbăta Morților etc.

  În Imperiul Roman era denumită Ziua Pomona.

  La celtici sărbătoarea era numită Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

  halloween-1

  Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observă că „unii folcloriști au detectat originile Halloweenului tocmai în sărbătoarea romană a Pomonei (zeița fructelor și semințelor) sau în ale festivalului morților, denumit “Parentalia”.

  El apreciază că sărbătoarea de Halloween este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris inițial “Samuin”. Numele provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii”.

  Festivalul Samhain sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este considerat a fi „Anul Nou Celtic”.

  Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze.

  halloween

  Sărbătoarea de Halloween s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

  Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.

  halloween-is-coming-soon_1_000000095618_1

  Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților. Halloweenul a devenit asociat cu aceasta.

  Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, acesta reprezentând aşa numita Lanterna lui Jack.

  Ce este un Jack-o’-lantern?

  jack-o-lantern-pumpkins

  Acesta este un dovleac sculptat manual, ce este utilizat în timpul Halloween-ului.

  Ştiaţi că celebrul dovleac a fost la început un nap?

  Celebrul Jack-o’-lantern, înainte de descoperirea Americii, se făcea dintr-un nap de mari dimensiuni. Din moment ce această tradiție a ajuns în America într-un moment de foamete, în loc de a folosi napi s-au folosit dovleci, deoarece aceștia erau disponibili.

  2016-halloween

  Povestea lui Jack, a dovleacului (a napului) şi ce legătură are cu Halloween?

  stingy-jack

  Sărbătorirea Halloween-ului este legată în mod special de legenda irlandezului Jack, un fierar șiret, avar și bețiv. Acesta, într-o zi la bar, s-a întâlnit cu diavolul. Din cauza faptului că era beat, sufletul său era aproape să cadă în mâinile diavolului, dar, cu înțelepciune, a reușit să îl transforme pe diavol într-o monedă în schimbul unei ultime băuturi. Jack a pus diavolul într-o pungă, lângă o cruce de argint, astfel încât să nu poată să se transforme înapoi.

  stingy_jack_

  Atunci, diavolul a promis că nu va lua sufletul său în următorii zece ani, așa că Jack l-a eliberat. După ce au trecut zece ani, diavolul s-a prezentat din nou la Jack și i-a cerut să ia un măr dintr-un copac, înainte ca el să-i ia sufletul.

  Pentru a nu fi răpit, Jack a gravat o cruce pe trunchi.

  jack

  Numai după o lungă ceartă cei doi au ajuns la un compromis: în schimbul libertății, diavolul ar fi trebuit să-l salveze pe Jack de la condamnarea veșnică.

  În timpul vieții sale, Jack a comis multe păcate iar atunci când a murit nu a fost acceptat în paradis.

  Când s-a prezentat în iad, a fost respins de diavol, acesta reamintindu-i de acordul făcut cu el.

  Astfel, diavolul a decis ca spiritul lui Jack să rătăcească prin lume.

  jack_o__lantern_

  Deoarece era întuneric, demonul i-a aruncat un tăciune aprins, pe care Jack l-a pus într-un nap pe care acesta l-a avut cu el.

  Din acel moment spiritul lui Jack hoinărește în căutare de un loc unde să se odihnească.

  halloween-2016

  În ziua Halloween-ului oamenii atârnă un felinar în fața ușii pentru a indica sufletului nefericit al lui Jack faptul că locuinţa lor nu este un loc pentru el.


  Cu ocazia sărbătorii de Halloween, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, atunci vor face o farsă.

  Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea de dinainte de „All Hallows”.

  happy_halloween_

  Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de Halloween. Acestea se obțin prin ungerea merelor întregi cu un sirop dulce lipicios, uneori se adaugă miez de nucă măcinată.

  Un obicei ce persistă în Irlanda de astăzi este gătirea (sau mai adesea, achiziționarea) de barmbrack, o prăjitură ușoară cu fructe. În aceasta sunt puse un inel, o monedă sau alte „farmece”. Se spune că cei care mănâncă un barmbrack cu inel își vor găsi dragostea în anul următor, tradiție similară cu cea a prăjiturii regelui la bobotează.

  hungy-halloween-candy

  În noiembrie 2009, Vaticanul a catalogat ziua de Halloween ca necreștină, declarând că este bazată pe un sinistru și periculos curent ocultist.

  „Părintele fondator al bisericii lui Satan”, Anton Szandor LaVey, obișnuia să spună că Halloween este una dintre cele mai mari sărbători în calendarul satanic, alături de „Noaptea Walpurgică“ sau Sabatul vrăjitoarelor, de pe 1 mai.

  stingyjack_sm

  Indiferent de ceea ce se afirmă, cert este faptul că această sărbătoare a fost celebrată încă din cele mai vechi timpuri.

  Halloween este un moment de bucurie, de sărbătoare şi de petrecere.

  Faptul că anumite persoane consideră că este ceva urât, necreştin sau comercial, nu ne îndreptăţeşte să alungăm acest spirit frumos de sărbătoare.

  happyhalloween1

  Related Post

  Leave a Reply

  avatar