Cum să verifici de erori HDD-ul cu ajutorul Chkdsk din Windows 7, 8, sau 10

Atunci când HDD-ul pare să prezinte anumite anomalii sau erori, îl poţi verifica foarte simplu cu ajutorul Check Disk (Chkdsk), program preinstalat din Windows 7, 8, sau 10.

Check Disk (Chkdsk) va verifica pentru erori HDD-ul şi îl va repara, asta în cazul în care nu este o problema foarte gravă, imposibil de remediat.

Funcția de bază chkdsk este aceea de a scana integritatea sistemului de fișiere și metadate pe un HDD și de a remedia erorile de sistem.

Chkdsk poate, de asemenea, scana în mod opțional sectoare defecte.

Acestea pot exista în două forme: “soft bad sectors”, ce pot apărea atunci când datele sunt scrise greşit, și “hard bad sectors” ce pot apărea din cauza deteriorării fizice a discului. Chkdsk încearcă să repare aceste probleme prin repararea “soft bad sectors”, și prin marcarea “hard bad sectors”, astfel încât acestea nu vor fi utilizate din nou.

Cum foloseşti Check Disk tool?

1. Deschide File Explorer – click dreapta pe HDD – Properties.

2. În noua fereastră selectează Tools – apoi apasă Check.

3. Windows 10 va afişa o notificare cum că HDD-ul este ok. Optează pentru o scanare manuală, apăsând “Scan drive.”

În tot acest timp vei putea folosi HDD-ul, iar sistemul nu se va restarta. Dacă HDD-ul are vreo problemă, vei fi notificat în acest sens şi vei putea opta pentru reparare.

Atenţie: Windows 7 va ofera 2 opţiuni de repare în timpul scanării. Dacă le bifaţi şi utilizaţi HDD-ul, atunci Windows nu va putea rula scanarea.

În acest caz va trebui să reprogramaţi operatiunea.

 

Related Post

Leave a Reply

avatar