Incendierea Reichstagului – cheia succesului lui Adolf Hitler

Reichstag-Fire

Incendierea Reichstagului (Parlamentul german) a fost un moment cheie pentru succesul ulterior al lui Adolf Hitler.

Toată povestea s-a întâmplat în data de 27 februarie 1933, după ora 21:00.

Pompierii au fost anunţaţi de faptul că un incendiu cuprinsese clădirea Parlamentului. Până la sosirea acestora, incendiul se extinsese, devenind uriaş.

reichstag fire brigade

În clădire au fost găsiţi: Marinus van der Lubbe, un revoluționar comunist olandez şi un cărămidar șomer, sosit recent în Germania pentru a-și continua ostentativ activitățile politice.

Naziștii s-au folosit de incendiu ca să-i învinuiască de complot antiguvernamental pe comuniști. Ca urmare, 4.000 de comuniști au fost arestați. Cu mai puțin de o lună mai devreme, Adolf Hitler, cancelar prin numire, a insistat pe lângă președintele Germaniei, Paul von Hindenburg, să promulge un decret împotriva partidului comunist.

reichstag

La începutul lui martie 1933 au fost arestați trei bărbați, urmând a face parte din lotul de inculpați în celebrul „proces Leipzig”. Cei trei erau bulgarii Gheorghi Dimitrov, Vasil Tanev și Blagoi Popov.

reichstag

Poliția prusacă avea anumite informații că aceștia ar fi fost membri marcanți în Partidul Comunist.

Ulterior s-a aflat că Dimitrov era coordonatorul operațiunilor Comintern. (“Internaţionala Comunistă sau Internaţionala a-3-a”) pe plan european.

Marile schimbări politice din Germania s-au produs înainte de finalizarea procesului.

În urma procesului penal, cei trei bulgari învinuiţi au fost declaraţi nevinovaţi.

Înainte de incendiu, partidul nazist al lui Hitler avea doar 32 la sută din voturi  în Parlament. Acestea nu-i erau suficiente pentru a trece Legea Abilitării, prin care Hitler putea lua orice măsuri fară votul parlamentarilor.

Incendiul, considerat baza unui complot al comuniştilor, a permis lui Hitler să aresteze membrii comunişti ai Parlamentului. În acest mod, partidul nazist împreună cu Partidul Naţional al Poporului German au ajuns la majoritatea de 52 la sută.

Hitler a putut trece Legea Abilitării (puteri depline cancelarului) la 23 martie 1923.

Ovation for Hitler in the Reichstag after announcing the successful Anschluss - March 1938

Adolf Hitler a devenit în mod oficial dictator la data de 27 martie 1933.

Cred ca întrebările nu îşi mai au rostul. Totul este clar.

Reichstag fire

Related Post

Leave a Reply

avatar