Manuscrisul lui Voynich – manuscrisul imposibil de a fi descifrat

Voynich_Manuscript_(126)

Manuscrisul lui Voynich (numit așa după Wilfrid Michael Voynich) este un manuscris cifrat misterios, încă nedescifrat, despre care nu se cunoaște nici autorul și nici data apariției. Manuscrisul a fost găsit „într-un vechi castel din Europa”, mai precis la colegiul iezuit Mondragone di Frascati, aflat la sud de Roma, în anul 1912.

Originalul se păstrează în biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA.

Datarea cu carbon a arătat că textul datează din perioada Renaşterii, anii 1404-1438.

Manuscrisul conţine pe 240 de pagini, numeroase ilustraţii reprezentând plante exotice, stele şi figuri umane misterioase, alături de texte redactate într-o scriere necunoscută.

Deşi s-au depus eforturi uriaşe pentru descifrarea acestuia, manuscrisul nu a putut fi descifrat nici până în ziua de azi (2015), nici măcar cu ajutorul calculatoarelor.

Voynich_Manuscript_(170)

Între paginile sale a fost găsită o scrisoare datată “Praga 19 august 1666”. Aceasta era semnată de Joannes Marcus Marci.

Era adresată lui Athanasius Kircher, ilustru gânditor și lingvist al vremii, unul dintre primii cercetători care încercase, printre altele, descifrarea hieroglifelor egiptene. M.Joannes susținea că documentul ar fi aparținut regelui Rudolf al II-lea de Habsburg (1552–1612), care îl achiziționase în schimbul sumei imense de 600 de ducați (aproximativ 60.000 de euro la ora actuală), în speranța că ar conține dezlegarea misterului transformării plumbului, sau a oricărui alt metal, în aur.

Manuscrisul Lui Voynich rămâne în continuare o enigmă şi o provocare pentru savanţi.

image_1195_1e-voynich-manuscript

Related Post

Leave a Reply

avatar